ВЛАШКА ГОЗБА

ВЛАШКА ГОЗБА
Корице веома ретких првих издања Дела Б. Т.

ЦЕЛИМ СЕ

ЦЕЛИМ СЕ
ПОСЕБНЕ СТРАНИЦЕ | Манастирски Манускрипт

Translate

Претражи овај Архипелаг

петак, 4. јануар 2013.

Проглас „Ћирилице“Бр. 02 – 12 / 70
22. 12. 2012. год.Проглас „Ћирилице“


            Свесни смо ситуације у којој се налази српски народ и свесни смо одговорности према искушењима која се намећу данашњим генерацијама. У циљу спречавања међународног  колонијалног похода на српске земље и  њиховог  претварања у својеврсну културну и духовну колонију Запада и Хрватске, позивамо све патриотске снаге у земљи и расејању да нам се придруже у захтеву надлежним институцијама Републике Србије и Републике Српске:

1.       Да САНУ одмах обустави штампање, издавање и финансирање српско-хрватског речника и крене са издавањем српског књижевног и народног речника.
2.       Да Матица српска усвоји захтев и латинско писмо изостави из свог издања Правописа српског језика где је наведено као стандардно писмо српског језика супротно историјским вредностима и супротно одредбама Устава Србије.
3.       Подношење оставке или смену одговорних лингвиста Ивана Клајна и Мате Пижурице као и декана Филолошког факултета Александре Вранеш  због спровођења језичке политике супротне Уставу и законима Републике Србије.
4.       Да министарства културе Републике Србије и Републике Српске препоруче својим владама да  сва штампана издања и публикације писане ћирилицом ослободе плаћања ПДВ.
5.       Да министарства културе и просвете Републике Србије заштите српско име језика од крађе и преименовања и да то исто предузму код  међународних организација и стручне јавности.
6.       Да САНУ, Матица српска и Филолошки факултет категорички заштите сва књижевна дела која су у прошлости  писана на српском језику поред ћирилице и другим писмима, јер такође  припадају српској културној баштини, укључујући и комплетну дубровачку књижевност.
7.       Да скупштина Србије наложи јединицама локалне самоуправе да се таксе за истицање фирме (фирмарине) искључиво наплаћују када су исписане латиничним писмом (осим код припадника националних мањина).У Српској Атини - Новом Саду                                            Председник Управнoг одбора
Скупштина Српског удружења „Ћирилица“
22. децембра 2012                                                                              Добрица Ерић

       Извор:


   Српско удружење грађана ЋИРИЛИЦА
   11070 Београд,Србија
   Др Ивана Рибара 115/Б
   063/820-11-71 ; 063/38-40-20 ,

E-адреса:
info@cirilica-beograd.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови