Библиотека БЕЛА ТУКАДРУЗ

Библиотека БЕЛА ТУКАДРУЗ
БЕЛАТУКАДРУЗ алиас МИРОСЛАВ ЛУКИЋ - ЦЕЛОКУПНА ДЕЛА (заштићена локација, обавезна претплата!)ушће са наносима плавог злата. - Хердерлин; Исидор Дикас. Архипелаг сазревања, дубине, кристалне провидности...подозревања.Архипелаг оклевања. Архипелаг илузија. Зар је могла једна лепотица да развеже окове смртности Хердерлину, или ма ком другом? Зар је могла да му радости читавога света пружи у једном пехару?То је оно што су песници желели; што је желео и Хердерлин. Срећни су сви они који Хердерлина, Лотреамона, Бодлера не разумеју. Ко их разуме мора да подели њихове величине, очајање и трагичност. Немцима је припало оно што је мени поклонило једно незаборавно пролеће Старе Европе, клисура расцветаних јоргована. Пронашла ме је Љубав, онаквим какав јесам. Прва радозналост живота покренула ме је ка том чудесном укрштању Лепоте и Истине. Сусрео сам своју Судбину на једном дивном брегу у мартовски сутон, шапутала ми је на уво, па сам и ја могао да шапућем са њом. Судбина је загонетка. Загонетка је то да неки младић с првим кораком у живот тако наједном, тако потпуно, тако брзо, тако дубоко осети читаву судбину свога времена и века, свог усуда; и загонетка је да то осећање тако неугасиво у њему борави неколико деценија, можда зато што није био довољно суров да га истисне као пасту из тубе.

ВЛАШКА ГОЗБА

ВЛАШКА ГОЗБА
Дневници, бележнице Бела Tукадруза (Заштићена локација; обавезна претплата!)

Translate

Претражи овај Архипелаг

недеља, 10. јул 2016.

Писмо и песме јунака мога романа "У друштву пустињских лисица" Живојина Нешића (Прекопчелица код Лебана, 1950 - Београд, 2006)

Недеља, 10.јул 2016.

Инвентаришући књиге, часописе и рукописе и преписку "Документационог центра Заветина", налетим данас на једно писмо  -  писмо мог вршњака и исписника са упоредне књижевности на Филолошком, Живојина Нешића, родом из села Прекопчелице код Лебана, чија je  десетогодишњица смрти била пре неку годину. Ко се још сећа покојног Живојина Жике Нешића, "Артура", песника који је то одбијао да буде, све до последњег даха? Писмо је стигло 5.маја  1978. године, и у њему ми је Нешић послао поред писма написаног ручно и 2 песме писане ручно и једну откуцану на писаћој машини. Доносим факсимиле тих прилога, као и странице из мог томана "У друштву пустињских лисица" (стр. 176 - 177), где се Живојин нашао у улози правог и трагичног јунака.* Раме уз раме уз "Пустињске лисице" (Данила Киша и Марију Чудину)....
    Стицајем околности, Нешић је био наш пријатељ; били смо заједно тога дана, Шоле, Нешић и ја, када је добио позитиван налаз тумор маркера. Нешићева агонија није трајала дуго. Отишао је у најбољим годинама.

***

..

..

..
одломци једног песничког фрагмента Нешића, откуцаног на пис. машини

..
маставак истог

..
Песма "СЕЋАЊА ПОКОЈНИКА" Живојина Нешића, стр. 1

..
Песма "СЕЋАЊА ПОКОЈНИКА" Живојина Нешића, стр. 2

..
Песма "СТРАНАЦ У НОЋИ" Живојина Нешића, стр. 1

...
Песма "СТРАНАЦ У НОЋИ" Живојина Нешића, стр. 2
..
Песма "СТРАНАЦ У НОЋИ" Живојина Нешића, стр. 3

...
_____________

*
Одломак из романа "У друштву пустињских лисица" (Београд -  НАРОДНА КЊИГА Алфа, 2005)

..


Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Одломци из затурених рукописа. Охрабрујући фрагменти (увод)

(...) Частила ме је Судбина, касно то  схватих, много, много година доцније. Безгранична немоћ  Хердерлинових или Лотреамонових савреме...

АРХИВ КЊИЖАРЕ ПИСАЦА - ПЕЛИКАН

АРХИВ КЊИЖАРЕ ПИСАЦА - ПЕЛИКАН
планетарни начин набавке књига и часописа

Популарни постови